Slide thumbnail

Massivt batteri på hela 5000 mAh.

Anta utmaningen - Rugtel X10

Slide thumbnail

Rugtel X10 - tåls att ha med!

canada goose tundra bib Sverige

Open Access i Serbien. Intervju med Biljana Kosanović
Biljana Kosanović är chef för avdelningen för vetenskaplig information i Serbiens nationalbibliotek i Belgrad. Nyligen Jag pratade med Kosanović miljöforskning i Serbien. tillgång till internationella tidskrifter. på lokala serbiska tidningar. på initiativ doiSerbia och Open Access. Det visar sig att situationen är inte riktigt vad jag hade förväntat mig.

De som förespråkar för öppen tillgång (OA) hävdar att i en ålder av Internet den traditionella prenumerationsbaserade tidningen system som används för att publicera vetenskapliga artiklar är föråldrad. och sätta en onödig barriär mellan forskare och publicerad forskning stockholm canada goose tundra bib Sverige .

Varför. Jo. för att publicera sitt arbete. forskare ger fritt sina papper till redaktörerna. som sedan paketera dem i tidskrifter och tidningar att lägga dessa bakom en prenumeration paywall så att de kan återfå sina kostnader och göra en vinst canada goose tundra bib Sverige . Många anser dock att tidskriftsprenumerationer är orimligt höga. Dessutom stöder OA språkar. medan denna paywall kanske oundvikligt i en värld av tryck. i en online-miljö. är det inte. och skapar bara ett problem med onödigt tillgänglighet.Som forskningsbibliotek hade råd att prenumerera på alla tidskrifter de behöver denna tillgänglighetsproblem var minimal eller obefintlig, köpa canada goose victoria parka dam . Med den mängd forskning publicerade år mer och mer för varje år. blev det dock svårare för forskningsbibliotek att ge alla tidskrifter de behöver - för att skapa en överkomliga problem. Och överkomliga problem ledde till en tillgänglighetsproblem grave.Dans ett försök att lösa problemet canada goose tundra bib Sverige till salu . på 1990 förlag har skapat det som kallas Big Deal. Istället för att sälja prenumerationer på grund journal från tidskriften. började de sälja rabatterade paket (ibland hundratals) av tidskrifter på en grundläggande allt-du-kan-äta.

De första gratulerade bibliotekarier Big Deal eftersom det gav dem mer för mindre. Därefter dock fann de att han hade förvärrat problemet med överkomliga priser. och det gör problemet med sämre tillgänglighet. Inte bara priserna fortsatte att öka. men biblioteken har kommit att tro att de är låsta i stora kontrakt över pris som de nu inte kan fly.Som understryker allvaret i problemet blev förra året universitetsbiblioteket de rikaste i världen - Harvard - utfärdade en promemoria där han sade att vetenskaplig publicering av abonnemang är nu ohållbar canada goose tundra bib Sverige . "Många stora tidskriftsförlag har gjort den vetenskapliga kommunikationsmiljö ekonomiskt livskraftigt och akademiskt restriktiv." läsa promemorian billiga canada goose tundra bib Sverige . "Detta förvärras av de ansträngningar vissa förlag ... att förvärva. bunt canada goose tundra bib Sverige . och ökande priser på tidningarna." [Jfr Stora erbjudanden sälja och högre priser] canada goose tundra bib Sverige Sverige .

Även Harvard rikedom billiga canada goose parka fake . det verkar. inte längre ha råd att ge tillgång till alla tidningar av sina forskare behöver, billiga canada goose best buy jackor . Så Harvard Library har föreslagit ett antal lösningar. inklusive att forskarna bör omfatta Open Access (OA). som ser till att forskningsrapporter görs paywalls de externa redaktörer tillgängliga gratuitement.Si universitetsbibliotekets rikaste i världen kan inte längre råd att ge fakultet med all den forskning som de behöver. tänkte jag canada goose sverige dam . hur ska det vara fruktansvärt för forskare vid universitet baserade i fattigare länder. Det är av denna anledning som jag kontaktade Biljana Kosanović. Serbien bör det noteras. är ett land i förändring. Det är också klassas av många som ett utvecklingsland (t.ex. här och här).Till min förvåning. dock informerade Kosanović mig att få tillgång till internationell forskning inte är ett allvarligt problem i Serbien.

Hon tillade att detta beror på elva år sedan. konsortiet av serbiska bibliotek för att samordna förvärvet (KoBSON) inrättades för att förhandla och hantera nationella tillståndssystem (bra erbjudanden) med vetenskapliga förlag . Syftet var att se till att de serbiska forskare hade tillgång till alla internationella tidskrifter de behövde.

Hur vet vi att tillgång till internationella tidskrifter är nu tillfredsställande i Serbien. "För två år sedan - när vi firade tioårsdagen av KoBSON - vi har en stor undersökning av våra användare" canada goose jacka blå säljes . Kosanović förklarade för mig. "Vi har ca 3000 respondenter - vilket är bra nog för en befolkning på 30.000 användare. På grundval av detta vill jag säga att våra användare är ganska nöjda med vad vi erbjuder. Det fanns endast ett fåtal förlag som de nämnde att vi inte har i våra samlingar köpa canada goose down filled parka . "

Hur kan man få tillgång till forskning tycks vara mindre problematiskt för serbiska forskare och för dem som är baserade vid Harvard University.

Läs intervjun med Kosanović nedan för att ta reda på canada goose baby snowsuit international shipping Sverige .Genom att göra så. kommer du också lära dig informations något miljöforskning i Serbien. och lära sig mer om det aktuella läget i open access i landet - för trots den nuvarande serbiska forskare tillfredsställelse av deras åtkomstbehov. är Kosanović OA en engagerad förespråkare.

"KoBSON är inte en långsiktig lösning". säger Kosanović. addera. "Jag är säker på att artros är framtiden för vetenskaplig publicering. men framtiden är inte hända i nästa år eller två - om initiativ som KoBSON fortfarande nödvändiga discount canada goose outlet website . "

Samtidigt finns det mycket att göra canada goose dammodell säljes . För närvarande bara ett universitet i Serbien undertecknade Berlindeklarationen. det finns ingen OA mandat. och det finns några institutionella arkiv.

Å andra sidan, discount canada goose heli arctic down parka online . fler och fler serbiska tidningar blir OA canada goose shop hamburg se . dels genom insatser av Kosanović och kollegor som kör doiSerbia initiativet.

För att läsa intervjun med Biljana Kosanović. klicka på länken nedan.

Jag publicerar intervjun under en Creative Commons-licens canada goose tundra bib Sverige . så du är fri att kopiera och distribuera som du vill. så länge du kreditera mig som författare. inte modifiera eller förändra texten. och inte använda den för kommersiella ändamål änden.